Zawijane ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • margaryna

    200 gram
  • mąka pszenna

    300 gram
  • cukier puder

    120 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka

Składniki na nadzienie

  • jabłka

    1 1/2 kg
  • orzechy włoskie

    40 gram
  • rodzynki

    50 gram
  • żurawina suszona

    40 gram
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo

  • tłuszcz do formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:

Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.

Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 25.04.2015 23:01
Super przepis :)
norweska20 03.12.2014 16:57
wygląda obłędnie
mirosława4 03.12.2014 11:50
apetyczne !
czekoladka_m 03.12.2014 10:22
przeeeepysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat