Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane ciasto z jabłkami
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.
Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.
W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.