Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Krem
-
orzechy nerkowca
200 g -
wiórki kokosowe
40 g -
woda zimna
150 ml
Karmel
-
daktyle suszone
10 szt. -
masło orzechowe
2 łyżki (bez soli) -
maliny mrożone
kilka szt. do dekoracji -
mięta
kilka listków do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Kokosowy krem z orzechów nerkowca z daktylowym karmelem
Orzechy nerkowca zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, umieszczamy orzechy i wiórki kokosowe w blenderze i rozdrabniamy stopniowo dolewając wodę. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy krem jest gotowy. Rozdzielamy go do dwóch naczyń i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Daktyle umieszczamy w rondelku i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy je do miękkości, następnie odlewamy wodę. Masło orzechowe i daktyle umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania gładkiej i lepkiej masy.
Wyjmujemy z lodówki krem z orzechów i kładziemy na nim warstwę karmelu. Dekorujemy deser mrożonymi malinami i listkami mięty.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się