Kokosowy krem z orzechów nerkowca z daktylowym karmelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem

  • orzechy nerkowca

    200 g
  • wiórki kokosowe

    40 g
  • woda zimna

    150 ml

Karmel

  • daktyle suszone

    10 szt.
  • masło orzechowe

    2 łyżki (bez soli)
  • mrożone maliny

    kilka szt. do dekoracji
  • mięta

    kilka listków do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy nerkowca zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, umieszczamy orzechy i wiórki kokosowe w blenderze i rozdrabniamy stopniowo dolewając wodę. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy krem jest gotowy. Rozdzielamy go do dwóch naczyń i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Daktyle umieszczamy w rondelku i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy je do miękkości, następnie odlewamy wodę. Masło orzechowe i daktyle umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania gładkiej i lepkiej masy.
Wyjmujemy z lodówki krem z orzechów i kładziemy na nim warstwę karmelu. Dekorujemy deser mrożonymi malinami i listkami mięty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 11.04.2018 17:32
Zapowiafa sie bardzo smacznie ;)
Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:08
Na pewno bardzo smaczny krem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat