Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy krem z orzechów nerkowca z daktylowym karmelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Krem

orzechy nerkowca 200 g
wiórki kokosowe 40 g
woda zimna 150 ml

Karmel

daktyle suszone 10 szt.
masło orzechowe 2 łyżki (bez soli)
maliny mrożone kilka szt. do dekoracji
mięta kilka listków do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy krem z orzechów nerkowca z daktylowym karmelem

Orzechy nerkowca zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, umieszczamy orzechy i wiórki kokosowe w blenderze i rozdrabniamy stopniowo dolewając wodę. Po uzyskaniu gładkiej, jednolitej masy krem jest gotowy. Rozdzielamy go do dwóch naczyń i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Daktyle umieszczamy w rondelku i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy je do miękkości, następnie odlewamy wodę. Masło orzechowe i daktyle umieszczamy w naczyniu i blendujemy do uzyskania gładkiej i lepkiej masy.
Wyjmujemy z lodówki krem z orzechów i kładziemy na nim warstwę karmelu. Dekorujemy deser mrożonymi malinami i listkami mięty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.04.2018 17:32
Zapowiafa sie bardzo smacznie ;)
Bożena Matuszczyk 10.04.2018 19:08
Na pewno bardzo smaczny krem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak