Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna typ 450 185 g
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
mleko 160 ml
olej 1 łyżka
jabłka 4-5 szt
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 40 g

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście z orzechami i rodzynkami

Rodzynki przebieramy i zalewamy gorąca wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.

W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i łyżkę oleju mieszany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w małe kawałki, rodzynki i posiekane orzechy. Dobrze mieszamy aby wszystko było pokryte ciastem.

Smażymy na oleju z obu stron aż ciasto się zarumieni, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 06.12.2014 17:43
pomysłowy deser, pycha!
IwonaDD 05.12.2014 14:48
mega apetyczne
erym 05.12.2014 14:45
ale sie swiatecznie zrobilo...
Renata9 05.12.2014 12:52
bardzo smaczny deserek
marcia7 05.12.2014 11:33
ślicznie podane
Ola1984 05.12.2014 10:43
Świetne placuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak