Babeczki świąteczne renifery

Babeczki świąteczne renifery

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na babeczki

  • mąka pszenna typ 450

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    25 g
  • masło miękkie

    110 g
  • cukier puder

    110 g
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    110 ml

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    15 szt
  • precelki

    15 szt
  • lentilki

  • czekolada

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie babeczek:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Wykonanie polewy czekoladowej:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

Czekoladę można też rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Należy połamaną czekoladę umieścić w szklanej miseczce i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

W obu przypadkach należy pamiętać, że zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali. Wykonanie świątecznych reniferów:

Czekoladą smarujemy babeczki (możemy również je zanurzać w czekoladzie). Z biszkoptów robimy buzie. Dwie pastylki w białym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły oczy, a czerwona pastylka nos. Z precelków robimy rogi. Ja dodatkowo użyłam cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy jako uszu dla naszego renifera.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

29.12.2015 14:32
wyglądają super

ada.la

18.12.2014 08:16
śliczne babeczki

Ada-Gaba

16.12.2014 13:01
prześliczne wyszły, świetny pomysł

turkus3

14.12.2014 08:46
bajeczne babeczki !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat