Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki świąteczne renifery

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na babeczki

mąka pszenna typ 450 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 25 g
masło miękkie 110 g
cukier puder 110 g
jajko 2 szt
mleko 110 ml

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 15 szt
precelki 15 szt
lentilki
czekolada 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki świąteczne renifery

Wykonanie babeczek:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Wykonanie polewy czekoladowej:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

Czekoladę można też rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Należy połamaną czekoladę umieścić w szklanej miseczce i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

W obu przypadkach należy pamiętać, że zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali. Wykonanie świątecznych reniferów:

Czekoladą smarujemy babeczki (możemy również je zanurzać w czekoladzie). Z biszkoptów robimy buzie. Dwie pastylki w białym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły oczy, a czerwona pastylka nos. Z precelków robimy rogi. Ja dodatkowo użyłam cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy jako uszu dla naszego renifera.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 29.12.2015 14:32
wyglądają super
ada.la 18.12.2014 08:16
śliczne babeczki
Ada-Gaba 16.12.2014 13:01
prześliczne wyszły, świetny pomysł
turkus3 14.12.2014 08:46
bajeczne babeczki !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak