Marynowany pstrąg pieczony z kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pstrąg świeży

    2 szt.
  • kapary całe Smak

  • cytryna

  • przyprawa do ryb

MARYNATA

  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • przyprawa do ryb

    2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
Propozycja na aromatycznego, pieczonego pstrąga, otulonego wyrazistą marynatą i faszerowanego kaparami. Smaczna, pożywana i zdrowa propozycja obiadowa ;)

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę:

Do miseczki wlewamy olej, dodajemy 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki przyprawy do ryb i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
Ryby dokładnie oczyszczamy, a ich wnętrze oprószamy przyprawą do ryb, układamy plastry cytryny i faszerujemy odsączonymi z zalewy kaparami.
Krok 3 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
Wypełnione cytryną i kaparami pstrągi, dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 4 - Marynowany pstrąg pieczony z kaparami foto
Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem* przez około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy na termoobiegu przez kolejne 15 minut.

* naczynie można przykryć także folią aluminiową.

Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 20.08.2015 21:52
Interesujący pomysł wart wypróbowania:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat