Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane winogrona

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

winogrona 2 kilogramy
ocet jabłkowy 0,5 litra
woda 1,5 litra
cukier 1 kilogram
laska cynamonu 2 sztuki
anyż 4 gwiazdki

Porada

Osobiście do przygotowania winogron użyłam octu winno-jabłkowego (jednak takiego wyboru w składnikach nie było), z samym jabłkowym podejrzewam, że wyjdą łagodniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane winogrona

Winogrona obrywamy z gałązek, myjemy, osuszamy i układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach. Wodę zagotowujemy z cukrem, laskami cynamonu i anyżem. Po zagotowaniu dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do słoików z winogronami. Zakręcamy słoiki wyparzonymi pokrywkami.
Pasteryzujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i studzimy. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 dni, po tym czasie możemy już spróbować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 22.10.2014 21:26
bardzo ciekawy pomysł i przepis
Renata9 21.10.2014 21:30
dla mnie to całkowita nowość, nigdy tak nie jadłam winogron
Adamorek 21.10.2014 15:31
dla mnie nowość
jola91 21.10.2014 14:30
Grazyna0211 pierwszy raz je robiłam, ale już wiem, że nie ostatni :) Spróbuj :)
Grazyna0211 21.10.2014 13:40
nigdy jeszcze takich nie próbowałam
Katarzyna59 21.10.2014 13:02
ciekawy pomysł
krokus 21.10.2014 12:52
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak