Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane turki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 TURKI
ocet 10 % 2 but
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane turki

Grzyby, których przygotowanie opisuję to TURKI, tak przynajmniej na nie mówimy w regionie mojego zamieszkania:) Obgotowujemy je około 30 minut razem z pokrojoną papryką i cebulką. Przygotowujemy zalewę z octu 10% i wody. Proporcje zawsze robię 1:3 (1 szklanka octu na 3 szklanki wody). Przygotowuję jej tak dużo w zależności od tego jak dużo grzybów udało mi się zebrać. Do zalewy dodaję ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Po zagotowaniu zalewy grzyby przekładam do słoiczków i zalewam, a następnie wekuję. Papryka i cebulka stanowią element dekoracyjny:)

Życzę smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 09.11.2014 10:45
Pestka polecam, jak dla mnie jedne z lepszych grzybów:)
pestka 08.11.2014 17:25
to bardzo ciekawe , ja nigdy takich grzybów nie zbierałam
kasia.s 08.11.2014 16:56
Tak wyglądają: http://www.garnek.pl/eliszka/11252973/z-dzisiejszej-wyprawy-do-lasu :)
mirosława4 08.11.2014 16:18
a co to za grzyby turki ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak