Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane kurki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurki 1,2 kg
Gorczyca biała cała Prymat 3 łyżeczki
ziele angielskie 16 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1 duża sztuka
cebula 1,5 sztuki
ocet spirytusowy 1 szklanka
woda 3 szklanki
cukier 2 łyżki
sól 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane kurki

Kroki postępowania

1
Kurki (najlepiej małe) oczyścić, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut, następnie odcedzić. Do każdego słoiczka włożyć po trochu gorczycy, ziela angielskiego i po kawałku liścia laurowego (użyłam słoiczków 200 ml, ale można użyć większych). Do słoiczków rozłożyć pół pokrojonej w piórka cebuli.
Krok 1 - Marynowane kurki foto
2
Nałożyć podgotowane grzyby.
Krok 2 - Marynowane kurki foto
3
Na wierzchu rozłożyć resztę pokrojonej w piórka cebuli.
Krok 3 - Marynowane kurki foto
4
3 szklanki wody zagotować z octem, cukrem i solą.
Krok 4 - Marynowane kurki foto
5
Zalewą zalać grzybki. Trochę zalewy mi zostało, przelałam ją do słoika i odłożyłam do lodówki do wykorzystania następnym razem.
Krok 5 - Marynowane kurki foto
6
Brzegi słoiczków wytrzeć do sucha i mocno zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą ok. 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 6 - Marynowane kurki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 29.10.2014 18:48
bardzo lubię marynowane kurki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak