Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane grzyby leśne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 8 szt
cukier 2 łyżki
ocet 2 szklanki
woda 10 szklanek
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane grzyby leśne

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki potrzebne do zalewy tj. woda, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do garnka i gotujemy aż do wrzenia następnie odstawiamy.
Krok 1 - Marynowane grzyby leśne foto
2
Grzyby czyścimy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą dodajemy obraną przekrojoną na pół cebulę (jest to stary sposób na sprawdzenie czy grzyby są jadalne cebula po ugotowaniu grzybów musi być biała inaczej wśród zebranych przez nas grzybów znajduje się trujący grzyb). Całość gotujemy około 15-20 min na średnim ogniu co jakiś czas mieszając
Krok 2 - Marynowane grzyby leśne foto
3
Ugotowane grzyby wkładamy do słoików, wypełniamy je w około 3/4 i zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki zakręcamy i teraz musimy je obgotować. Garnek wyścielamy albo szmatką albo gazetą chodzi o to aby słoiki nie obijały się o siebie podczas obgotowywania, gotujemy je około 30 min. Gotowe grzybki będą idealnym dodatkiem do każdego obiadu.

Życzymy smacznego !!!
Krok 3 - Marynowane grzyby leśne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 05.01.2014 12:33
Ciekawy przepis
artur7 05.01.2014 12:26
lubie domowe
Renataj 05.01.2014 12:17
Bardzo lubię marynowane grzybki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak