Marynata do kurczaka - meksykańska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino białe

    1 szkl.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • cebula biała

    2 średnie
  • oliwa

    1/3 szkl.
  • imbir

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 szkl.
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 mielony
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 (węgierska)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wino wymieszać z oliwą i pastą pomidorową.
Kiedy sos osiągnie jednolitą konsystencję dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną cebulę, utarty imbir - ponownie wymieszać.
Na końcu dosypać mieszankę papryki słodkiej, ostrej i wędzonej oraz mielony kumin.

Do marynaty włożyć porcje kurczaka, obtoczyć ze wszystkich stron, nakryć i wstawić do lodówki na dobę.
Przed pieczeniem, grillowaniem lub smażeniem należy kurczaka oskrobać z marynaty za pomocą tępej strony noża.

Pozostałą marynatę zagotować przez 5-10 minut stale mieszając i podawać do gotowego kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 21.07.2012 20:56
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat