Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Szaszłyk grecki
-
bakłażan
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
cebula czerwona
1 sztuka -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
Szaszłyk hiszpański
-
batat
1 sztuka -
cebula czerwona
1 sztuka -
papryczka pepperoni czerwona
6 sztuk -
papryczka padron
6 sztuk -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
Dip paprykowy
-
passata pomidorowa
4 łyżeczki -
oliwa
3 łyżki -
woda
3 łyżki -
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat
1 opakowanie
Dip grecki
-
ser feta
70 gramów -
jogurt grecki
70 gramów -
ogórek
3/4 sztuki -
oliwa
1 łyżka -
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat
1 opakowanie
Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w duże kawałki (ok. 2 cm), nadziewamy na przemian na patyczek.
Sos paprykowy: W misce dokładnie mieszamy passatę, wodę oraz olej i dodajemy sos sałatkowy.
Sos grecki: Ser feta przekładamy do miski, miażdżymy widelcem i łączymy z jogurtem oraz oliwą. Ogórka myjemy, pozbywamy się środka i trzemy na tarce o grubych oczkach, po czym przekładamy na sitko solimy i zostawiamy na ok. 5 minut. Ogórka wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do sosu wraz z sosem sałatkowym greckim i dokładnie mieszamy.
Szaszłyki smarujemy sosem paprykowym i posypujemy przyprawą do grilla.
Szaszłyki wkładamy na rozgrzany grill i pieczemy (hiszpańskiego szaszłyka ok. 30 min., a greckiego 15 min.). Co jakiś czas szaszłyki obracamy i smarujemy sosem paprykowym. Gotowe szaszłyki podajemy z dwoma dipami.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się