Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Wegetariańskie szaszłyki z grilla wg Piotra Ogińskiego
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w duże kawałki (ok. 2 cm), nadziewamy na przemian na patyczek.
Sos paprykowy: W misce dokładnie mieszamy passatę, wodę oraz olej i dodajemy sos sałatkowy.
Sos grecki: Ser feta przekładamy do miski, miażdżymy widelcem i łączymy z jogurtem oraz oliwą. Ogórka myjemy, pozbywamy się środka i trzemy na tarce o grubych oczkach, po czym przekładamy na sitko solimy i zostawiamy na ok. 5 minut. Ogórka wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do sosu wraz z sosem sałatkowym greckim i dokładnie mieszamy.
Szaszłyki smarujemy sosem paprykowym i posypujemy przyprawą do grilla.
Szaszłyki wkładamy na rozgrzany grill i pieczemy (hiszpańskiego szaszłyka ok. 30 min., a greckiego 15 min.). Co jakiś czas szaszłyki obracamy i smarujemy sosem paprykowym. Gotowe szaszłyki podajemy z dwoma dipami.