Co na obiad: Wegetariańskie szaszłyki z grilla wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Wegetariańskie szaszłyki z grilla wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pogoda dopisuje, więc grillowy sezon można uznać za otwarty. Wbrew pozorom na ruszt nie zawsze musi trafić mięso - poznajcie przepis na szaszłyki z grilla, w których królują warzywa. W towarzystwie dwóch dipów tworzą pyszne i pełne smaku danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szaszłyk grecki

  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • Grill - przyprawa klasyczna

Szaszłyk hiszpański

  • batat

    1 sztuka
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • papryczka pepperoni czerwona

    6 sztuk
  • papryczka padron

    6 sztuk
  • Grill - przyprawa klasyczna

Dip paprykowy

  • passata pomidorowa

    4 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat

    1 opakowanie

Dip grecki

  • ser feta

    70 gramów
  • jogurt grecki

    70 gramów
  • ogórek

    3/4 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sos sałatkowy grecki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w duże kawałki (ok. 2 cm), nadziewamy na przemian na patyczek.

Sos paprykowy: W misce dokładnie mieszamy passatę, wodę oraz olej i dodajemy sos sałatkowy.

Sos grecki: Ser feta przekładamy do miski, miażdżymy widelcem i łączymy z jogurtem oraz oliwą. Ogórka myjemy, pozbywamy się środka i trzemy na tarce o grubych oczkach, po czym przekładamy na sitko solimy i zostawiamy na ok. 5 minut. Ogórka wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do sosu wraz z sosem sałatkowym greckim i dokładnie mieszamy.

Szaszłyki smarujemy sosem paprykowym i posypujemy przyprawą do grilla.

Szaszłyki wkładamy na rozgrzany grill i pieczemy (hiszpańskiego szaszłyka ok. 30 min., a greckiego 15 min.). Co jakiś czas szaszłyki obracamy i smarujemy sosem paprykowym. Gotowe szaszłyki podajemy z dwoma dipami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.04.2019 10:37
Ale zjadłabym teraz takiego szaszłyczka jednego, no może dwa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat