Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmurkowa babka budyniowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek ( rozmiar L ) 5
budyń waniliowy 1
budyń śmietankowy 1
budyń czekoladowy 1
śmietany 30% 1 szk
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru 1 szk
mąki pszennej typ 500 1 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Marmurkowa babka budyniowa

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 1/3 mieszanki przełożyć do innego naczynia. Do większej porcji mąki przesiać budyń waniliowy i śmietankowy, a do mniejszej budyń czekoladowy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. 1/3 masy jajecznej przełożyć do innej miski.
Krok 1 - Marmurkowa babka budyniowa foto
2
Do większej części masy miksując dodawać na przemian jasną mieszankę budyniową i śmietanę. 1/3 śmietany zostawić do drugiej masy. Gdy jasna masa jest gotowa miksując drugą masę dodać śmietanę i ciemną mieszankę i wymieszać na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywno i 1/3 piany dodać do ciemnej masy a resztę do jasnej i bardzo delikatnie szpatułką połączyć każdą masę osobno z pianą.
Krok 2 - Marmurkowa babka budyniowa foto
3
Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jasną zostawiając trochę do wylania na górę.
Krok 3 - Marmurkowa babka budyniowa foto
4
Następnie koliście wyłożyć ciemną masę zostawiając jasny środek i na koniec wyłożyć także koliście resztę masy jasnej. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40-45 minut.
Krok 4 - Marmurkowa babka budyniowa foto
5
Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Jeśli patyczek jest wilgotny piec babkę jeszcze 5 minut.
Krok 5 - Marmurkowa babka budyniowa foto
6
Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. ( proporcje babki są na małą formę, a zamiast budyniu waniliowego i śmietankowego można użyć dwa takie same )
Krok 6 - Marmurkowa babka budyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 04.07.2013 10:10
kocham jeść takie babki!
joanna30 04.07.2013 08:46
Uwielbiam babki, chyba sobie upiekę ;)
Megg 03.07.2013 20:17
wygląda po prostu wspaniale i na pewno też tak smakuje
Marta11 03.07.2013 20:15
z wygladu przypomina babke zebre
Krzysztof15 03.07.2013 19:37
lubię babki
Aleksandra/Olcia 03.07.2013 19:28
uwielbiam takie babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak