Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z owocami bez pieczenia
1. Ciasteczka wraz z olejem kokosowym włóż do blendera i zmiksuj do utworzenia zbitej masy.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26-28 cm. Następnie wyłóż ją papierem do pieczenia i rozłóż gotową masę na dnie formy i dociśnij za pomocą łyżki.
3. Podziel mleko na 300 i 100 ml.
4. Wymieszaj budyń w proszku w 100 ml mleka.
5. Podgrzej 300 ml mleka na małym ogniu i powoli wlewaj gotową masę budyniową, gdy mleko zacznie się gotować. Mieszaj do zgęstnienia.
6. Gotowy budyń przykryj w garnku folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
7. Podgrzej delikatnie śmietankę kremówkę (30%) – nie gotuj jej. Powinna być jedynie gorąca.
8. Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i dodaj ją do kremówki. Trzepaczką wymieszaj żelatynę, tak aby w kremie nie było grudek. Pozostaw ją do ostygnięcia.
9. Serek kremowy przełóż do miski wraz z gotowym, schłodzonym budyniem oraz cukrem pudrem, cukrem z cynamonem i ze skórką cytryny. Całość ubij do dokładnego połączenia się składników.
10. Powoli wlej letnią śmietankę wymieszaną z żelatyną. Pamiętaj, by ubijać na małych obrotach, stopniowo wlewając śmietankę, by nie powstały grudki. Gdy przelejesz całą śmietankę, zwiększ prędkość miksera i wymieszaj.
11. Podczas ubijania śmietany pokrój owoce na plasterki i mniejsze kawałki. Resztę owoców pozostaw do udekorowania ciasta.
12. Gotowy krem wlewamy do formy porcjami. Najpierw jedna trzecia kremu. Rozłóż na nim połowę owoców. Następnie druga trzecia kremu. Pokrojone owoce i ostatnia część kremu. Krem wygładzić na powierzchni i udekoruj pozostałymi owocami.
13. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10-12 godzin w lodówce.