Torcik z owocami bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepyszny torcik z owocami, który nie wymaga pieczenia. Idealny dla dzieci do jedzenia i do pierwszych doświadczeń z gotowaniem. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciasteczka typu Oreo

    180 gramów
  • olej kokosowy

    4 łyżki

Krem

  • mleko

    400 mililitrów
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • serek kremowy

    500 gramów
  • cukier puder

    100 gramów
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • owoce jagodowe

    800 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasteczka wraz z olejem kokosowym włóż do blendera i zmiksuj do utworzenia zbitej masy.

2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26-28 cm. Następnie wyłóż ją papierem do pieczenia i rozłóż gotową masę na dnie formy i dociśnij za pomocą łyżki.

3. Podziel mleko na 300 i 100 ml.

4. Wymieszaj budyń w proszku w 100 ml mleka.

5. Podgrzej 300 ml mleka na małym ogniu i powoli wlewaj gotową masę budyniową, gdy mleko zacznie się gotować. Mieszaj do zgęstnienia.

6. Gotowy budyń przykryj w garnku folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

7. Podgrzej delikatnie śmietankę kremówkę – nie gotuj jej. Powinna być jedynie gorąca.

8. Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i dodaj ją do kremówki. Trzepaczką wymieszaj żelatynę, tak aby w kremie nie było grudek. Pozostaw ją do ostygnięcia.

9. Serek kremowy przełóż do miski wraz z gotowym, schłodzonym budyniem oraz cukrem pudrem, cukrem z cynamonem i ze skórką cytryny. Całość ubij do dokładnego połączenia się składników.

10. Powoli wlej letnią śmietankę wymieszaną z żelatyną. Pamiętaj, by ubijać na małych obrotach, stopniowo wlewając śmietankę, by nie powstały grudki. Gdy przelejesz całą śmietankę, zwiększ prędkość miksera i wymieszaj.

11. Podczas ubijania śmietany pokrój owoce na plasterki i mniejsze kawałki. Resztę owoców pozostaw do udekorowania ciasta.

12. Gotowy krem ​​wlewamy do formy porcjami. Najpierw jedna trzecia kremu. Rozłóż na nim połowę owoców. Następnie druga trzecia kremu. Pokrojone owoce i ostatnia część kremu. Krem wygładzić na powierzchni i udekoruj pozostałymi owocami.

13. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10-12 godzin w lodówce.

Doradca Smaku
Użyj śmietankowego serka kremowego o zwartej konsystencji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat