Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z owocami bez pieczenia

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepyszny torcik z owocami, który nie wymaga pieczenia. Idealny dla dzieci do jedzenia i do pierwszych doświadczeń z gotowaniem. 

Składniki:

Spód

ciasteczka typu Oreo 180 gramów
olej kokosowy 4 łyżki

Krem

mleko 400 mililitrów
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietanka 30% 150 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
serek kremowy 500 gramów
cukier puder 100 gramów
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
owoce jagodowe 800 gramów

Porada

Użyj śmietankowego serka kremowego o zwartej konsystencji.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z owocami bez pieczenia

1. Ciasteczka wraz z olejem kokosowym włóż do blendera i zmiksuj do utworzenia zbitej masy.

2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26-28 cm. Następnie wyłóż ją papierem do pieczenia i rozłóż gotową masę na dnie formy i dociśnij za pomocą łyżki.

3. Podziel mleko na 300 i 100 ml.

4. Wymieszaj budyń w proszku w 100 ml mleka.

5. Podgrzej 300 ml mleka na małym ogniu i powoli wlewaj gotową masę budyniową, gdy mleko zacznie się gotować. Mieszaj do zgęstnienia.

6. Gotowy budyń przykryj w garnku folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

7. Podgrzej delikatnie śmietankę kremówkę (30%) – nie gotuj jej. Powinna być jedynie gorąca.

8. Przygotuj żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu i dodaj ją do kremówki. Trzepaczką wymieszaj żelatynę, tak aby w kremie nie było grudek. Pozostaw ją do ostygnięcia.

9. Serek kremowy przełóż do miski wraz z gotowym, schłodzonym budyniem oraz cukrem pudrem, cukrem z cynamonem i ze skórką cytryny. Całość ubij do dokładnego połączenia się składników.

10. Powoli wlej letnią śmietankę wymieszaną z żelatyną. Pamiętaj, by ubijać na małych obrotach, stopniowo wlewając śmietankę, by nie powstały grudki. Gdy przelejesz całą śmietankę, zwiększ prędkość miksera i wymieszaj.

11. Podczas ubijania śmietany pokrój owoce na plasterki i mniejsze kawałki. Resztę owoców pozostaw do udekorowania ciasta.

12. Gotowy krem ​​wlewamy do formy porcjami. Najpierw jedna trzecia kremu. Rozłóż na nim połowę owoców. Następnie druga trzecia kremu. Pokrojone owoce i ostatnia część kremu. Krem wygładzić na powierzchni i udekoruj pozostałymi owocami.

13. Pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 10-12 godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak