Marchewkowy krem z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew mrożona

    45 dag
  • wywar warzywny

    1 litr
  • pomidory suszone Smak

    6 sztuka
  • kukurydza

    4 łyżka
  • pomidory krojone z puszki

    200 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • papryczka chili

    w proszku
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę lekko rozmrażamy.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw.

Miksujemy na gładki krem.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w bardzo drobną kostkę.

Do zupy krem dodajemy krojone pomidory z puszki (można je uprzednio zmiksować, ale fajne są takie w kawałkach) i gotujemy zupę przez 3-4 minuty.

Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone suszone pomidory.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.

Do zupy możemy także dodać drobno posiekaną kolendrę (1 łyżeczkę).

Jeśli zupy nie zjemy na jeden raz, polecam doprawić ją do smaku od razu po zagotowaniu z pomidorami z puszki, a suszone pomidory oraz kukurydzę dodać dopiero do pojedynczych porcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 07.06.2014 07:06
bardzo smaczna propozycja
berys18 29.05.2014 07:33
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat