Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchew mrożona
45 dag -
wywar warzywny
1 litr -
pomidory suszone Smak
6 sztuka -
kukurydza
4 łyżka -
pomidory krojone z puszki
200 ml -
cebula
1 sztuka -
olej rzepakowy
2 łyżka -
papryczka chili
w proszku -
sól
-
pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw.
Miksujemy na gładki krem.
Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
Do zupy krem dodajemy krojone pomidory z puszki (można je uprzednio zmiksować, ale fajne są takie w kawałkach) i gotujemy zupę przez 3-4 minuty.
Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone suszone pomidory.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.
Do zupy możemy także dodać drobno posiekaną kolendrę (1 łyżeczkę).
Jeśli zupy nie zjemy na jeden raz, polecam doprawić ją do smaku od razu po zagotowaniu z pomidorami z puszki, a suszone pomidory oraz kukurydzę dodać dopiero do pojedynczych porcji.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się