Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowy krem z pomidorami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew mrożona 45 dag
wywar warzywny 1 litr
pomidory suszone Smak 6 sztuka
kukurydza 4 łyżka
pomidory krojone z puszki 200 ml
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
papryczka chili w proszku
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowy krem z pomidorami

Marchewkę lekko rozmrażamy.

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw.

Miksujemy na gładki krem.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w bardzo drobną kostkę.

Do zupy krem dodajemy krojone pomidory z puszki (można je uprzednio zmiksować, ale fajne są takie w kawałkach) i gotujemy zupę przez 3-4 minuty.

Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone suszone pomidory.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.

Do zupy możemy także dodać drobno posiekaną kolendrę (1 łyżeczkę).

Jeśli zupy nie zjemy na jeden raz, polecam doprawić ją do smaku od razu po zagotowaniu z pomidorami z puszki, a suszone pomidory oraz kukurydzę dodać dopiero do pojedynczych porcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 07.06.2014 07:06
bardzo smaczna propozycja
berys18 29.05.2014 07:33
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak