Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
małże
300 g -
sól
-
pieprz
-
białe wino
100 ml -
masło klarowane
40 g -
szpinak
300 g -
cebula biała
80 g -
czosnek
5 g -
papryczka chili
1 szt. -
imbir
1 cm -
mleko kokosowe
1 l -
sos rybny
5 ml
Przepis i sposób przygotowania Małże św. Jakuba ze szpinakiem w sosie kokosowym Marcina Budynka
Małże obsmażyć na klarowanym maśle na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 s z każdej strony, następnie podlać winem i po odparowaniu wina odłożyć w ciepłe miejsce.
Cebulę przesmażyć w rondlu, dodać rozmrożone liście szpinaku. Doprawić tartym imbirem, drobno
posiekaną papryczką, cienkimi plasterkami czosnku i sosem rybnym. Smażyć ok. 5 min, następnie podlać mleczkiem kokosowym. Gotować ok. 3 min. Podawać z małżami.
Komentarze (5)