Małże św. Jakuba ze szpinakiem w sosie kokosowym Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    300 g
  • sól

  • pieprz

  • białe wino

    100 ml
  • masło klarowane

    40 g
  • szpinak

    300 g
  • cebula biała

    80 g
  • czosnek

    5 g
  • papryczka chili

    1 szt.
  • imbir

    1 cm
  • mleko kokosowe

    1 l
  • sos rybny

    5 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
Małże obsmażyć na klarowanym maśle na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 s z każdej strony, następnie podlać winem i po odparowaniu wina odłożyć w ciepłe miejsce.
Cebulę przesmażyć w rondlu, dodać rozmrożone liście szpinaku. Doprawić tartym imbirem, drobno
posiekaną papryczką, cienkimi plasterkami czosnku i sosem rybnym. Smażyć ok. 5 min, następnie podlać mleczkiem kokosowym. Gotować ok. 3 min. Podawać z małżami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 19.02.2016 08:55
nieziemsko wygląda
dollce 31.10.2015 12:55
rewelacja!
fajne przepisy kuchni świata 23.05.2014 09:29
Polecamy - wyjątkowe danie!
mufinka79 13.05.2014 21:13
Wspaniałe danie :) Bardzo apetycznie podane :)
Gabi44 13.05.2014 14:31
Bardzo lubię ten przysmak.Szkoda,że u mnie jest niedostępny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat