Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże św. Jakuba ze szpinakiem w sosie kokosowym Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 300 g
sól
pieprz
białe wino 100 ml
masło klarowane 40 g
szpinak 300 g
cebula biała 80 g
czosnek 5 g
papryczka chili 1 szt.
imbir 1 cm
mleko kokosowe 1 l
sos rybny 5 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Małże św. Jakuba ze szpinakiem w sosie kokosowym Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
Małże obsmażyć na klarowanym maśle na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 s z każdej strony, następnie podlać winem i po odparowaniu wina odłożyć w ciepłe miejsce.
Cebulę przesmażyć w rondlu, dodać rozmrożone liście szpinaku. Doprawić tartym imbirem, drobno
posiekaną papryczką, cienkimi plasterkami czosnku i sosem rybnym. Smażyć ok. 5 min, następnie podlać mleczkiem kokosowym. Gotować ok. 3 min. Podawać z małżami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 19.02.2016 08:55
nieziemsko wygląda
dollce 31.10.2015 12:55
rewelacja!
Polecamy - wyjątkowe danie!
mufinka79 13.05.2014 21:13
Wspaniałe danie :) Bardzo apetycznie podane :)
Gabi44 13.05.2014 14:31
Bardzo lubię ten przysmak.Szkoda,że u mnie jest niedostępny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak