Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
awokado
1 sztuka -
sok z cytryny
1/2 sztuka -
oliwki zielone Smak
20 gramów -
kapary całe Smak
20 gramów -
oliwa
100 mililitrów -
natka kolendry
1 pęczek -
czosnek
1 ząbek -
cebula czerwona
1 sztuka -
szpinak świeży
200 gramów -
suszone pomidory z ziołami Smak
1 łyżka -
chleb wieloziarnisty
1 kromka -
jajko
2 sztuki -
masło klarowane
2 łyżki -
pasztet pieczony
30 gramów -
pieczeń wieprzowo-drobiowa
30 gramów -
szczypiorek
15 gramów
Do smaku:
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, awokado wydrążamy i umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy zielone oliwki, kapary i dodajemy do awokado. Wlewamy 50 ml oliwy, doprawiamy solą morską, kminem rzymskim. Siekamy kolendrę i dodajemy. Składniki mieszamy i rozdrabniamy widelcem na pastę. Czosnek siekamy, cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, na patelnię wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czerwoną cebulę i czosnek, mieszamy i pozostawiamy do zeszklenia przez około 1 minutę. Następnie dodajemy liście szpinaku, suszone pomidory, mieszamy. Na osobnej patelni grillujemy pieczywo wieloziarniste.
Do dwóch osobnych miseczek wbijamy po jednym jajku. Szpinak doprawiamy ostrą papryką, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na patelni kładziemy dwa ausztachery i wlewamy do nich jajka, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem.
Na talerzu kładziemy grzankę, nakładamy pastę z awokado, szpinak z suszonymi pomidorami, plaster pasztetu pieczonego. Obok kładziemy plaster pieczeni wieprzowo-drobiowej. Na środek kładziemy jajko. Szczypiorek siekamy i posypujemy grzankę.
Komentarze (1)