Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Grzanka z wieloziarnistego pieczywa, awokado, szpinak, jajko sadzone i dodatek mięsny. To przepis na wartościowe, smaczne i syte śniadanie. Zapraszam do oglądania, jak je przyrządzić!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1/2 sztuka
  • oliwki zielone Smak

    20 gramów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • oliwa

    100 mililitrów
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • szpinak świeży

    200 gramów
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    1 łyżka
  • chleb wieloziarnisty

    1 kromka
  • jajko

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • pasztet pieczony

    30 gramów
  • pieczeń wieprzowo-drobiowa

    30 gramów
  • szczypiorek

    15 gramów

Do smaku:

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, awokado wydrążamy i umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy zielone oliwki, kapary i dodajemy do awokado. Wlewamy 50 ml oliwy, doprawiamy solą morską, kminem rzymskim. Siekamy kolendrę i dodajemy. Składniki mieszamy i rozdrabniamy widelcem na pastę. Czosnek siekamy, cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, na patelnię wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czerwoną cebulę i czosnek, mieszamy i pozostawiamy do zeszklenia przez około 1 minutę. Następnie dodajemy liście szpinaku, suszone pomidory, mieszamy. Na osobnej patelni grillujemy pieczywo wieloziarniste.

Do dwóch osobnych miseczek wbijamy po jednym jajku. Szpinak doprawiamy ostrą papryką, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na patelni kładziemy dwa ausztachery i wlewamy do nich jajka, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem.

Na talerzu kładziemy grzankę, nakładamy pastę z awokado, szpinak z suszonymi pomidorami, plaster pasztetu pieczonego. Obok kładziemy plaster pieczeni wieprzowo-drobiowej. Na środek kładziemy jajko. Szczypiorek siekamy i posypujemy grzankę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 19.09.2018 21:43
Zjadłoby się taką pyszną grzankę;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat