Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Maczanka po krakowsku, tradycyjne danie małopolskie, czyli duszona karkówka w gęstym sosie z cebuli podana w domowej bułeczce (przepis na bułeczki). 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na maczankę:

  • karkówka

    150 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • kminek Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    2 sztuki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Zioła kuchni polskiej suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • domowa bułka do hamburgera

    1 sztuka
  • chrzan tarty Smak

    2 łyżeczki
  • ogórki konserwowe Smak

    6 sztuk
  • cebula

    kilka krążków
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    75 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

W naczyniu żaroodpornym wymieszać karkówkę z przyprawami, czosnkiem, dodać cebulę, wodę oraz olej i piec w temp. 180°C pod przykryciem ok. 2-3 godziny lub do momentu aż karkówka zacznie się lekko rozpadać. Kiedy karkówka się upiecze, przekrawamy bułkę, smarujemy spód i górę chrzanem, na spód bułki kładziemy przekrojone ogórki, mięso z upieczoną cebulą oraz sosem. Dokładamy krążki białej cebuli i przykrywamy górą bułki posypaną pieprzem. Przepis na domowe bułki do burgerów jest pod tym linkiem.

Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat