Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Maczanka po krakowsku, tradycyjne danie małopolskie, czyli duszona karkówka w gęstym sosie z cebuli podana w domowej bułeczce (przepis na bułeczki). 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na maczankę:

  • karkówka

    150 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • kminek Prymat

    2 łyżeczki
  • cebula

    2 sztuki
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżeczki
  • Zioła kuchni polskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • domowa bułka do hamburgera

    1 sztuka
  • chrzan tarty Smak

    2 łyżeczki
  • ogórki konserwowe Smak

    6 sztuk
  • cebula

    kilka krążków
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    75 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W naczyniu żaroodpornym wymieszać karkówkę z przyprawami, czosnkiem, dodać cebulę, wodę oraz olej i piec w temp. 180°C pod przykryciem ok. 2-3 godziny lub do momentu aż karkówka zacznie się lekko rozpadać. Kiedy karkówka się upiecze, przekrawamy bułkę, smarujemy spód i górę chrzanem, na spód bułki kładziemy przekrojone ogórki, mięso z upieczoną cebulą oraz sosem. Dokładamy krążki białej cebuli i przykrywamy górą bułki posypaną pieprzem. Przepis na domowe bułki do burgerów jest pod tym linkiem.

Smacznego!

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat