Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Maczanka po krakowsku, tradycyjne danie małopolskie, czyli duszona karkówka w gęstym sosie z cebuli podana w domowej bułeczce (przepis na bułeczki). 

Składniki:

Na maczankę:

karkówka 150 gramów
czosnek 2 ząbki
kminek Prymat 2 łyżeczki
cebula 2 sztuki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżeczki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka

Dodatki:

domowa bułka do hamburgera 1 sztuka
chrzan tarty Smak 2 łyżeczki
ogórki konserwowe Smak 6 sztuk
cebula kilka krążków
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
woda 75 mililitrów
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Maczanka po krakowsku według Piotra Ogińskiego

W naczyniu żaroodpornym wymieszać karkówkę z przyprawami, czosnkiem, dodać cebulę, wodę oraz olej i piec w temp. 180°C pod przykryciem ok. 2-3 godziny lub do momentu aż karkówka zacznie się lekko rozpadać. Kiedy karkówka się upiecze, przekrawamy bułkę, smarujemy spód i górę chrzanem, na spód bułki kładziemy przekrojone ogórki, mięso z upieczoną cebulą oraz sosem. Dokładamy krążki białej cebuli i przykrywamy górą bułki posypaną pieprzem. Przepis na domowe bułki do burgerów jest pod tym linkiem.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak