Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z żółtą cukinią i mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 30 dag
boczek wędzony 8 plastrów
cukinia żółta 2-3 sztuki
olej rzepakowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
serek mascarpone 3 łyżki
sól i pieprz
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z żółtą cukinią i mascarpone

Makaron ugotowałam al-dente, zgodnie z instrukcją producenta. Boczek pocięłam w poprzek na paski szerokie na centymetr. Cukinię przecięłam wzdłuż, usunęłam łyżeczką pestki (niezbyt dokładnie) i pokroiłam w pół-plasterki. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam boczek, gdy się lekko zrumienił i wytopił dodałam cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyłam, mieszając ok.7 minut, czyli do momentu, aż cukinia straciła swą surowość i lekko zmiękła. Następnie dodałam serek mascarpone i przyprawiłam świeżo zmielona solą i pieprzem. Mieszałam i podgrzewałam przez 2 minuty. Do tak przygotowanego sosu włożyłam wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam dokładnie i podałam z listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 07.05.2015 13:37
smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak