Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem mięsnym z tymiankiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
czosnek 3 ząbki
Pieprz biały mielony Prymat
sok pomidorowy 0,33 ml
bulion warzywny 1 szklanka
śmietana 30% 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
makaron 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem mięsnym z tymiankiem

Mięso łopatkę bez kości myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dajemy je do dużej miski. Dodajemy wyciśnięty czosnek , sól morską ,pieprz i paprykę ostra. Dolewamy olej i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy mocno dużą głęboka patelnie i wsypujemy zawartość miski. Smażymy mięso na złoto. Podlewamy sokiem pomidorowym. Dusimy ok 10 min na małym płomieniu. Dolewamy bulion warzywny . Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy tymiankiem , solą ,pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z śmietaną . Wlewamy do sou . Zagotowujemy. makron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , przelewamy wodą .Nakładamy na talerze na środek wlewamy sos mięsny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 23.02.2014 13:52
apetyczne i konkretne danie
noninka77 23.02.2014 11:06
pyszny obiadek:)
Kuchenka 23.02.2014 10:43
apetycznie wygląda
Ewelina1991 23.02.2014 09:24
super to jest
Aga-25 23.02.2014 09:19
apetyczna potrawa
Agnieszka-87-25 23.02.2014 09:09
pyszności super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak