Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pesto pietruszkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 250 g
natka pietruszki 1 pęczek
orzechy włoskie 60 g
czosnek 2 ząbki
parmezan starty 2 łyż.
oliwa 80 ml
sok z cytryny 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto pietruszkowym

Kroki postępowania

1
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, po czym odcedzam.
Krok 1 - Makaron z pesto pietruszkowym foto
2
Przygotowuję pietruszkowe pesto: Orzechy podprażam na suchej patelni, oczyszczam z łupinek i wkładam razem z obranymi ząbkami czosnku do blendera, siekam. Następnie dodaję listki natki pietruszki, starty parmezan, oliwę, sok z cytryny, całość miksuję. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. W razie gdy pesto ma zbyt rzadką konsystencję - dodaję więcej natki pietruszki, a gdy zbyt gęstą - dolewam troszkę oliwy i ponownie miksuję do otrzymania jednolitego sosu.
Krok 2 - Makaron z pesto pietruszkowym foto
3
Ugotowany makaron wkładam do garnka w którym się gotował, dodaję pesto i mieszam dokładnie, podgrzewając całość. Makaron z pesto wykładam na podgrzane talerze i posypuję po wierzchu startym parmezanem. Od razu podaję.
Krok 3 - Makaron z pesto pietruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.10.2012 10:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak