Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z groszkiem, ricottą i szynką szwarcwaldzką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 gram
olej 1 łyżeczka
szynka szwarcwaldzka 80 gram
czosnek 1 ząbek
ser ricotta 2 łyżki
pietruszka zielona 1 łyżka
parmezan starty do podania
bazylia 2 łyżki
groszek zielony 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z groszkiem, ricottą i szynką szwarcwaldzką

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Groszek zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedź.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż szynkę. Po 2 minutach dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund. Wrzuć groszek i wlej 3-4 łyżki wody. Gotuj minutę. Zdejmij z ognia i dodaj ricottę, porwaną bazylię i posiekaną pietruszkę.

Odcedzając makaron zostaw 1/2 szklanki wody, w której się gotował. Wrzuć makaron na patelnię, wymieszaj z resztą składników. Jeśli potrawa będzie Ci się wydawała zbyt sucha podlej ją wodą z gotowania.

Przełóż na talerze i udekoruj płatkami parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek3 22.01.2013 11:00
pycha
treonina 15.10.2012 20:19
wygląda wspaniale!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak