Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

makaron świderki 300 - 400 g (pomidorowego)

PESTO

marchewki 4 sztuki
bazylia świeża 1 drzewko
czosnek 3 - 4 ząbki
orzechy włoskie 80 g
ser owczy 5 łyżek (tartego)
oliwa 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Całość dla wzbogacenia smaku możemy dodatkowo posypać owczym serem i listkami świeżej bazylii.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczny makaron pomidorowy otulony marchewkowym pesto z wyraźną nutą czosnku oraz bazylii. Kocham wszelkiego rodzaju pesta i lubię tworzyć nowe połączenia. Dzisiaj kreatywnie potraktowałam marchewkę, a efekt zaskoczył nas bardzo pozytywnie :)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
2
Następnie podsmażamy je chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do momentu odparowania nadmiaru soku.

Podsmażoną marchewkę studzimy.
Krok 2 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
3
Orzechy obieramy z łupin i delikatnie prażymy na patelni do momentu aż zaczną wydzielać piękny, orzechowy aromat.

Uprażone orzechy studzimy.
Krok 3 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
4
Ostudzone orzechy dokładnie rozbijamy w moździerzu.
Krok 4 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
5
Owczy ser (możemy wykorzystać np. czeski Jadel) również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
6
Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki świeżej bazylii, 3 - 4 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej masy.
Krok 6 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto
7
Następnie do rozdrobnionego czosnku i bazylii dodajemy ostudzoną marchewkę, rozrobione w moździerzu orzechy włoskie, 5 łyżek startego sera owczego oraz dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku solą oraz dość sporą ilością czarnego pieprzu.

Na koniec, dla odpowiedniego połączenia się składników użyjemy rozdrabniacza. Miksujemy wszystko dosłownie przez kilka sekund.

* Pamiętajmy, aby nie miksować zbyt długo i nie dopuścić do wytworzenia konsystencji jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego połączenia i delikatnego rozdrobnienia składników.

Gotowe pesto łączymy z gorącym (ugotowanym al dente) makaronem pomidorowym.

Życzę smacznego! :)
Krok 7 - Makaron pomidorowy z pesto marchewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 10.02.2015 08:23
Kasiu ,bardzo smaczne połączenie. Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak