Makaron pappardelle z szynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    125 g
  • serek mascarpone

    100 g
  • szynka parmeńska

    50 g
  • czosnek

    1/2 ząbka
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szynkę pokrojoną w kostkę i podsmażaj przez 2 – 3 minuty. Gdy zacznie się rumienić zmniejsz ogień i dodaj czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Smaż kolejną minutę uważając by czosnek nie zbrązowiał. Dodaj mascarpone, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj i zestaw z ognia, gdy tylko składniki się połączą.

2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do odcedzonego makaronu dodaj sos i bazylię. Całość delikatnie wymieszaj, podawaj natychmiast.
emeslive
Do tej sałatki polecam makaron typu pappardelle ricce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 23.06.2017 16:41
wow fajny przepis
olkaaa 04.07.2014 07:48
wygląda smakowicie
aginaa 26.06.2014 13:14
bardzo apetyczne danie
Grażyna13 14.06.2014 19:59
Co za pyszności :)
Klausia 10.06.2014 17:09
wygląda apetycznie :)
Kejti 16.05.2014 00:52
Szybki ,prosty,często taki robię bo uwielbiam makarony,a Twój wygląda obłędnie :-)
Edith85 07.05.2014 13:51
wygląda rewelacyjnie :)
krystyna330 07.05.2014 10:48
pychszności mniam
bhb8 07.05.2014 09:36
Bardzo lubię dania makaronowe :)
Wiktoria29 07.05.2014 09:24
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat