Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą
Na patelnię wlewamy ok. 3-4 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dorzucamy pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki i przesmażamy chwilę, aż pomidorki lekko zwiędną.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, kilka posiekanych listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
W osobnym rondelku rozgrzewamy ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju.
Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę, solimy i odstawiamy na około 3 minuty.
Następnie bakłażana przelewamy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż się lekko zarumieni.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z pomidorków, dodajemy usmażonego bakłażana.
Danie posypujemy ricottą i delikatnie mieszamy.
Przybieramy listkami świeżej bazylii.
Podajemy od razu.
Smacznego!