Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron Casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 350-400 g
bakłażan 1 szt.
pomidorki cherry 500 g
ser ricotta 100 g
cebula biała 1/2 szt.
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża kilka listków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron Casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, wg opisu na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy ok. 3-4 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dorzucamy pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki i przesmażamy chwilę, aż pomidorki lekko zwiędną.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, kilka posiekanych listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

W osobnym rondelku rozgrzewamy ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju.
Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę, solimy i odstawiamy na około 3 minuty.
Następnie bakłażana przelewamy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż się lekko zarumieni.

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z pomidorków, dodajemy usmażonego bakłażana.
Danie posypujemy ricottą i delikatnie mieszamy.
Przybieramy listkami świeżej bazylii.
Podajemy od razu.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 15.08.2015 14:51
pyszna propozycja na obiad
Saga123 15.08.2015 14:09
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak