Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łososiowo- szpinakowa tarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak 400 gram
łosoś filet 400 gram
parmezan starty 2 łyżki
grubo mielony pieprz
masło 50 gram
mąka pszenna 5 łyżek
mleko 1/2 litra
śmietana kremówka 80 ml
jajko 1 szt
kruche ciasto

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowo- szpinakowa tarta

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy i dodajemy do niego mąkę i smażymy 2 minuty. Ściągamy garnek z ognia i ciągle mieszając dodajemy mleko.
Krok 1 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
2
Gdy składniki się połączą dajemy garnek na ogień i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i śmietenę (jeżeli ktoś woli wersję dietetyczną śmietanę można pominąć)
Krok 2 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
3
Łososia grillujmy- przyprawiamy według uznania (ja nie przyprawiałam ryby gdyż zależało mi na delikatności potrawy). Odrywamy skórę i rozrywamy rybę na kawałki.
Krok 3 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
4
Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy szpinak i smażymy aż "zwiędnie". doprawoamy solą i siekamy.
Krok 4 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
5
Do wcześniej przygotowanego ciasta nakładamy na przemiennie łososia, sos i szpinak. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Krok 5 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beniaminek 27.05.2013 22:30
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak