Łososiowo- szpinakowa tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    400 gram
  • łosoś filet

    400 gram
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • grubo mielony pieprz

  • masło

    50 gram
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mleko

    1/2 litra
  • śmietana kremówka

    80 ml
  • jajko

    1 szt
  • kruche ciasto

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
Masło roztapiamy i dodajemy do niego mąkę i smażymy 2 minuty. Ściągamy garnek z ognia i ciągle mieszając dodajemy mleko.
Krok 2 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
Gdy składniki się połączą dajemy garnek na ogień i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i śmietenę (jeżeli ktoś woli wersję dietetyczną śmietanę można pominąć)
Krok 3 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
Łososia grillujmy- przyprawiamy według uznania (ja nie przyprawiałam ryby gdyż zależało mi na delikatności potrawy). Odrywamy skórę i rozrywamy rybę na kawałki.
Krok 4 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
Na patelni rozgrzewamy masło a następnie wrzucamy szpinak i smażymy aż "zwiędnie". doprawoamy solą i siekamy.
Krok 5 - Łososiowo- szpinakowa tarta foto
Do wcześniej przygotowanego ciasta nakładamy na przemiennie łososia, sos i szpinak. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
beniaminek 27.05.2013 22:30
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat