Łosoś z salsą truskawkową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    30 dag
  • olej

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • salsa

  • truskawki świeże

    20 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżki
  • bazylia

    10 lisci
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Łososia przekroić na 2 kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na ok pół godziny.

Salsa: Truskawki umyć (2-3 odłożyć do dekoracji) i pokroić w kosteczkę. Listki bazylii umyć i posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

Łososia zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Gdy będzie upieczony, wyjąć na talerz, podać z salsą i odłożonymi truskawkami. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 21.07.2013 16:22
ciekawe połączenie smaków
rjustysia 05.07.2013 23:17
Rewelacja!
ssylwiaa 19.06.2013 09:49
nigdy nie miałam okazji spróbować łososia w takiej wersji ;)
Ola1984 19.06.2013 07:26
Lubię takie ciekawe połączenia smaków. Owoce i ryba to wciąż jedno z bardziej kontrowersyjnych połączeń, ale bardzo smaczne :)
aisoglam 18.06.2013 23:05
Pysznie i odważnie :)
2milutka 18.06.2013 22:02
robiłam raz i połączenie świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat