Łosoś po japońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na marynatę

  • sos sojowy

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • tymianek posiekany

    1/2 łyżeczki
  • mięta liście

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • oliwa

    2 łyżki

Na rybę i makaron

  • łosoś filet

    2 szt po 300g
  • makaron pszenno-gryczany japoński

    150 g
  • imbir w zalewie

    1 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kostka Kucharek

    1 szt
  • woda

    200 ml
  • sos chili

    1/2 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś po japońsku foto
Wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Do naszynia wcisnąć sok z połowy cytryny, dodać zioła i przyprawy, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać
Krok 2 - Łosoś po japońsku foto
Filet z łososia umyć, osuszyć i umieśćić w naczyniu żaroodpornym. Zalać łososia marynata. Przykryć naczynie folią spożywcza i marynować wstawić do lodóki na conajmniej godzinę. Kiedy łosoś jest już zamarynowany piec rybę w nagrzanym do 200 st C piekarniku przez 20 min. 5 min przed końcem pieczenia w piekarniku włączyć funkcję grilla.
Krok 3 - Łosoś po japońsku foto
Makaron chiński ugotować w osolonej wodzie. Należy bardzo pilnować tego makaronu, bo gotuje się bardzo szybko, a będzie dochodził jeszcze na patelni. Najlepiej żeby był al'dent
Krok 4 - Łosoś po japońsku foto
Kiedy makaron jest gotowy wrzucamy go na patelnię z oliwą z oliwek, następnie dodajemy mrożony groszek i chwilę podsmażamy aż groszek się rozmrozi.
Krok 5 - Łosoś po japońsku foto
Kostkę rosołową rozpuszczamy w 200 ml wody, dodajemy do tego sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz ,imbir mielony , sos chilli i resztę przypraw-dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dolewamy do makaronu z groszkiem i smażymy aż odparuje. Na końcu dodajemy młody imbir i z makaronem, posypujemy natką pietruszki. Upieczonego łososia podajemy polanego resztką marynaty pozostałą z pieczenia makaronem i cząstkami cytryn. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat