Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka pieczona z cebulą

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
przyprawy 2 łyżki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
olej 5 łyżek

Pozostałe składniki

łopatka wieprzowa 80 dkg
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka pieczona z cebulą

Kroki postępowania

1
* Użyłam 2 łyżek przyprawy do mięs (w składnikach wpisałam przyprawy) i 1 łyżki ziarenek smaku paprykowych.
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego zioła, resztę przypraw i olej. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Łopatka pieczona z cebulą foto
2
Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je nią natrzeć. Miskę z mięsem w marynacie odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Łopatka pieczona z cebulą foto
3
Po tym czasie mięso z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia.
Krok 3 - Łopatka pieczona z cebulą foto
4
Cebule obrać, przekroić na cztery części każdą, dodać do mięsa.
Krok 4 - Łopatka pieczona z cebulą foto
5
Torebkę z mięsem i cebulą zamknąć, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Łopatka pieczona z cebulą foto
6
Łopatkę piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia woreczek rozciąć i rozsunąć jego brzegi, żeby mięso się przyrumieniło.
Krok 6 - Łopatka pieczona z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 30.05.2014 21:59
tradycyjne najlepsze
fotoviderek 14.04.2014 13:26
Ale pyszne mięsko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak