Łopatka pieczona z cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawy

    2 łyżki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    5 łyżek

Pozostałe składniki

  • łopatka wieprzowa

    80 dkg
  • cebula

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka pieczona z cebulą foto
* Użyłam 2 łyżek przyprawy do mięs (w składnikach wpisałam przyprawy) i 1 łyżki ziarenek smaku paprykowych.
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego zioła, resztę przypraw i olej. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Łopatka pieczona z cebulą foto
Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je nią natrzeć. Miskę z mięsem w marynacie odłożyć w chłodne miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Łopatka pieczona z cebulą foto
Po tym czasie mięso z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia.
Krok 4 - Łopatka pieczona z cebulą foto
Cebule obrać, przekroić na cztery części każdą, dodać do mięsa.
Krok 5 - Łopatka pieczona z cebulą foto
Torebkę z mięsem i cebulą zamknąć, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Łopatka pieczona z cebulą foto
Łopatkę piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia woreczek rozciąć i rozsunąć jego brzegi, żeby mięso się przyrumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 30.05.2014 21:59
tradycyjne najlepsze
fotoviderek 14.04.2014 13:26
Ale pyszne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat