Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka a'la polędwica łososiowa

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1,2 kg
cukier puder 1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 szkl.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka a'la polędwica łososiowa

Kroki postępowania

1
Łopatkę oczyścić z błon i żylastych powięzi, wykroić ładny zgrabny kawałek, odciąć wszystkie postrzępione kawałki.
Krok 1 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
2
Zasypać mięso cukrem pudrem, obtoczyć w nim ze wszystkich stron, zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na dobę.
W tym czasie mięso puści sok, który należy odlać, łopatkę i pojemnik umyć pod bieżącą wodą, osączyć.
Krok 2 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
3
Czyste mięso zasypać solą i obtoczyć w niej ze wszystkich stron - zamknąć i pozostawić przez kolejną dobę w lodówce.
Sól wyciągnie z mięsa wodę, więc łopatka się nieco skurczy i stanie twardsza.
Mięso obmyć dokłądnie z soli i dobrze osączyć na papierowych ręcznikach.
Krok 3 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
4
Suche przyprawy wymieszać w płaskim szerokim pojemniczku lub na tacy/półmisku.
Krok 4 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
5
Dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach mocno dociskając.
Krok 5 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
6
Opanierowane mięso zapakować do pończochy - ja używam takiej z lycrą, bo jest gładka i łatwiej włożyć oraz wyjąć mięso.
Krok 6 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
7
Powiesić na 4-5 dni w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Mięso za ten czas obeschnie i dojrzeje.
Ja powiesiłam na klamce uchylonego okna :)
Krok 7 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
8
Kroić ostrym nożem w cienkie plasterki.
Krok 8 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.09.2016 14:41
Ja staram się zawsze wybrać najładniejszą w dużej porcji, a później zaczyna się mozolne oczyszczanie z włókien i błonek, wykrawanie i porcjowanie :) takiej w sklepie nie kupisz ;)
Kulinarna Ja 28.04.2014 15:29
Ale ładna łopatka, u mnie tak chudej się nie dostanie! A co do wędliny - bardzo lubię ten sposób ich przygotowania!
aginaa 21.04.2014 12:13
smaczna, miało byc :)
aginaa 21.04.2014 12:13
musi byc msczna
Iwusia 17.04.2014 23:05
bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
olkaaa 15.04.2014 07:28
rewelacyjny przepis
Grażyna13 01.04.2014 11:08
Super przepis :)
mirosława4 30.03.2014 14:28
każda domowa wędlina jest niestety czasochłonna ale ten smak jest wyjątkowy
Klausia 02.12.2013 12:38
bardzo mi się podoba takie mięsko, z przepisu na pewno skorzystam :)
migotka28 19.07.2013 22:02
smakowicie wygląda ja się zabieram i jakoś jeszcze nie zrobiłam
Rafał10 17.07.2013 21:03
Ale pięknie wygląda, śliczny kolorek... My również nigdy nie suszyliśmy, przepis na pewno wypróbujemy z czystej ciekawości czy nam się to w ogóle uda :) Pozdrawiam.
Habibi 15.07.2013 18:03
Taką domową wędlinkę warto zrobić choćby ze względu na łatwość i prostotę wykonania :) Nie każdy ma dostęp do wędzarki, więc ta jest znakomitym wyjściem :) Poza tym sprawia wiele satysfakcji taka własnoręcznie przygotowana "polędwiczka" ;)
wyattearp 13.07.2013 16:33
jestem po wrażeniem -rewelacja
Janina 12.07.2013 17:25
W takim wydaniu nie robiłam, chętnie przyglądnę się , bo ja lubię nowości;)Na pewno będzie u mnie serwowane;)
Kolorowa 12.07.2013 17:21
Ale tego z cukrem pudrem to nie widziałam ;)
emeslive 12.07.2013 15:12
Bardzo fajny przepis i znacznie mniej pracochłonny niż może się w pierwszej chwili wydawać. Nie ma nic lepszego od dojrzewających wędlin.
Monia 12.07.2013 14:55
Jedna z moich ulubionych wędlin :-P
Habibi 12.07.2013 14:51
Nie ma się czego bać - sól tak zakonserwuje mięsko, że nie ma prawa się zepsuć :) Solenie i suszenie to najstarsze metody konserwacji, kiedy jeszcze o lodówkach nikt nie marzył :)
kasienka23 12.07.2013 14:46
wygląda obłędnie :) nie mogę się przekonać do suszenia mięsa, obawiam się, że się zepsuje, ale ten przepis muszę wykorzystać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak