Łopatka a'la polędwica łososiowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,2 kg
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 szkl.
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Łopatkę oczyścić z błon i żylastych powięzi, wykroić ładny zgrabny kawałek, odciąć wszystkie postrzępione kawałki.
Krok 2 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Zasypać mięso cukrem pudrem, obtoczyć w nim ze wszystkich stron, zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na dobę.
W tym czasie mięso puści sok, który należy odlać, łopatkę i pojemnik umyć pod bieżącą wodą, osączyć.
Krok 3 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Czyste mięso zasypać solą i obtoczyć w niej ze wszystkich stron - zamknąć i pozostawić przez kolejną dobę w lodówce.
Sól wyciągnie z mięsa wodę, więc łopatka się nieco skurczy i stanie twardsza.
Mięso obmyć dokłądnie z soli i dobrze osączyć na papierowych ręcznikach.
Krok 4 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Suche przyprawy wymieszać w płaskim szerokim pojemniczku lub na tacy/półmisku.
Krok 5 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Dokładnie obtoczyć mięso w przyprawach mocno dociskając.
Krok 6 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Opanierowane mięso zapakować do pończochy - ja używam takiej z lycrą, bo jest gładka i łatwiej włożyć oraz wyjąć mięso.
Krok 7 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Powiesić na 4-5 dni w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Mięso za ten czas obeschnie i dojrzeje.
Ja powiesiłam na klamce uchylonego okna :)
Krok 8 - Łopatka a'la polędwica łososiowa foto
Kroić ostrym nożem w cienkie plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 12.09.2016 14:41
Ja staram się zawsze wybrać najładniejszą w dużej porcji, a później zaczyna się mozolne oczyszczanie z włókien i błonek, wykrawanie i porcjowanie :) takiej w sklepie nie kupisz ;)
Kulinarna Ja 28.04.2014 15:29
Ale ładna łopatka, u mnie tak chudej się nie dostanie! A co do wędliny - bardzo lubię ten sposób ich przygotowania!
aginaa 21.04.2014 12:13
smaczna, miało byc :)
aginaa 21.04.2014 12:13
musi byc msczna
Iwusia 17.04.2014 23:05
bardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
olkaaa 15.04.2014 07:28
rewelacyjny przepis
Grażyna13 01.04.2014 11:08
Super przepis :)
mirosława4 30.03.2014 14:28
każda domowa wędlina jest niestety czasochłonna ale ten smak jest wyjątkowy
Klausia 02.12.2013 12:38
bardzo mi się podoba takie mięsko, z przepisu na pewno skorzystam :)
migotka28 19.07.2013 22:02
smakowicie wygląda ja się zabieram i jakoś jeszcze nie zrobiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat