Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z łososia

    800 g
  • koper

    kilka gałązek
  • bazylia

    kilka gałązek
  • natka pietruszki suszona

    1 opakowanie
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • liść lubczyku

  • imbir mielony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Sałatka

  • ogórek

    1 sztuka
  • awokado

    2 sztuki
  • cebulka perłowa

    kilka sztuk
  • cebula dymka

  • cytryna

    1 sztuka

Sos

  • jogurt naturalny

    150 g
  • ocet winny

  • majonez

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, całe gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, świeżą bazylię (liście z gałązkami) oraz 2 łyżki soli. Zagotowujemy i dodajemy lubczyk oraz filety z łososia pokrojone na mniejsze części. Wyłączamy ogień, patelnię przykrywamy i odstawiamy na ok. 6-8 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Sałatka: ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy do ogórka. Wrzucamy kilka cebulek perłowych, pokrojony szczypior oraz sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Sos: w miseczce łączymy jogurt z imbirem mielonym, solą i pieprzem, odrobiną octu i majonezem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Łososia podajemy z sosem i sałatką z ogórka i awokado. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat