odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • filet z łososia

    800 g
  • koper

    kilka gałązek
  • bazylia

    kilka gałązek
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 opakowanie
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Liść lubczyku suszony Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Sałatka

  • ogórek

    1 sztuka
  • awokado

    2 sztuki
  • cebulka perłowa

    kilka sztuk
  • cebula dymka

  • cytryna

    1 sztuka

Sos

  • jogurt naturalny

    150 g
  • ocet winny

  • majonez

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Do garnka lub głębokiej patelni wlewamy wodę, dodajemy suszoną natkę pietruszki, całe gałązki koperku, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych, świeżą bazylię (liście z gałązkami) oraz 2 łyżki soli. Zagotowujemy i dodajemy lubczyk oraz filety z łososia pokrojone na mniejsze części. Wyłączamy ogień, patelnię przykrywamy i odstawiamy na ok. 6-8 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Sałatka: ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy nasiona i kroimy w plastry. Awokado kroimy w kostkę i dodajemy do ogórka. Wrzucamy kilka cebulek perłowych, pokrojony szczypior oraz sok z cytryny, świeżo mielony pieprz i sól do smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Sos: w miseczce łączymy jogurt z imbirem mielonym, solą i pieprzem, odrobiną octu i majonezem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Parzony łosoś z zieloną sałatką, odc. 27 foto
Łososia podajemy z sosem i sałatką z ogórka i awokado. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat