Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 3/4 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 2 łyżki
twaróg 250 (chudy)
cukier waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi

Do misy robota wbić jajka, dodać cukier waniliowy i zmiksować. Dodać twaróg i miksować dalej, Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.

Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, jeśli jest za lepkie podsypać więcej mąki i lekko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować z ciasta wałek, spłaszczyć i za pomocą radełka zrobić 3 paski na powierzchni. Tym samym radełkiem pokroić wałek na skośne romby, które wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.

Gdy pierogi leniwe wypłyną są już gotowe., wyłozyź je na talerz, polać masłem ze zrumienioną bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak