Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon Meringue Pie

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 3 sztuki
jajko 5 sztuk
masło 185 gramów
mąka pszenna 175 gramów
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier puder 210 gramów
cukier 150 gramów
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon Meringue Pie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

NA TARTĘ:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)

Wszystkie składniki zagnieć ręcznie. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż równomiernie do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia ciasta (ok. 25 minut). Odstaw do ostygnięcia.

MASA CYTRYNOWA:
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 - 3 cytryn
100 ml wody
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 jajko

W garnuszku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryn i wodę. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Wtedy natychmiast zdejmij z palnika. Ciepłą masę wylej na ostudzony spód. Wystudź przed nałożeniem bezy.


BEZA:
4 białka, w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawaj cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce - to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, ubij.
Bezę wykładaj na całkowicie zimną masę cytrynową.

Całość wstaw do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Odstaw na 2 godziny przed krojeniem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 02.08.2023 06:48
Za dużo cukru w masie cytrynowej, przez co całe ciasto smakuje jak glukoza. Polecam dodać mniej
Doradca Smaku 02.08.2023 10:32
Ilość cukru do masy można zredukować wg upodobań. :)
Klausia 26.12.2013 18:26
Super deser
rjustysia 21.10.2013 21:31
To ciasto znam z różnych amerykańskich seriali, chętnie przygotuję sama :)
gusia1000 11.09.2013 15:33
Jaka nazwa, 1 raz taką słyszę.
annagebalska 09.11.2012 09:02
pyszne
Jastinka 08.11.2012 22:59
smakowite
czekoladka_m 08.11.2012 13:16
Ale smakowicie się prezentuje:):)
smerfetka79 08.11.2012 00:15
Ale pyszności...i chętnie bym zjadła...
Kate131 07.11.2012 08:49
robie podobne, bardzo lubie
Roksana1 19.09.2012 21:15
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak