Przepis i sposób przygotowania na: Lemon Meringue Pie
NA TARTĘ:
175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)
Wszystkie składniki zagnieć ręcznie. Ciasto owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Formę na tartę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wyłóż równomiernie do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia ciasta (ok. 25 minut). Odstaw do ostygnięcia.
MASA CYTRYNOWA:
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 - 3 cytryn
100 ml wody
85 g masła, pokrojonego w kawałki
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 jajko
W garnuszku z grubym dnem wymieszaj mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sok z cytryn i wodę. Zagotuj, mieszając cały czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, do jego roztopienia. Dodaj żółtka i całe jajko, wymieszaj. Garnek znowu postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Wtedy natychmiast zdejmij z palnika. Ciepłą masę wylej na ostudzony spód. Wystudź przed nałożeniem bezy.
BEZA:
4 białka, w temperaturze pokojowej
200 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Partiami dodawaj cukier (nie cały na jeden raz, ale po 1 łyżce - to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, ubij.
Bezę wykładaj na całkowicie zimną masę cytrynową.
Całość wstaw do piekarnika i piecz dodatkowe 20 minut w 180ºC. Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz, piankowa w środku. Odstaw na 2 godziny przed krojeniem.
Smacznego!