Lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym

Lekki deser jogurtowy z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

deser jogurtowy

  • jogurt naturalny

    600 g
  • laska wanilii

    1 szt.
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • żelatyna

    2 płaskie łyżki

mus truskawkowy

  • truskawki

    200 g
  • cukier

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i końcówką noża wyjmujemy ziarenka, dodajemy do jogurtu; dodajemy także cukier puder i miksujemy chwilkę, aby napowietrzyć - deser będzie jeszcze lżejszy (można użyć ręcznej trzepaczki).
Następnie wlewamy małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając miksowania.
Masę przelewamy do pucharków lub szklaneczek.
Schładzamy w lodówce przez około 60 minut.
Truskawki miksujemy z cukrem na gładkie puree i przed podaniem wykładamy na masę jogurtową.
Przybieramy świeżą truskawką.
Smacznego!
mufinka79
można użyć zwykłego jogurtu naturalnego+ jogurtu greckiego w proporcji pół na pół, ja użyłam 400 g zwykłego jogurtu naturalnego+200 g jogurtu greckiego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

20.06.2016 13:23
Bajecznie wygląda :)

mufinka79

19.06.2016 20:32
Dziękuję wszystkim za miłe słowa!

benka

17.06.2016 19:36
pyszny deserek

Mniam

17.06.2016 11:13
Takiego deseru to ja nigdy nie odmawiam :)

Iwusia

16.06.2016 23:22
lubię takie deserki

IKrakowianka

16.06.2016 23:07
uwielbiam takie desery

Urszula Świeca

16.06.2016 21:57
Wspaniały deserek.))

Renata9

16.06.2016 21:47
Wyśmienity deserek :-)

bietka

16.06.2016 21:34
w sam raz na dzisiejszy mecz :)

halina17

16.06.2016 21:04
Dobry deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat