Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kalafiorem i bakłażanem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Do przygotowania lecza z wędliną dodaję różne warzywa sezonowe i taka wersja domownikom zawsze bardzo smakuje.

Składniki:

Składniki:

kalafior 0.5 sztuki
bakłażan 1 sztuka
cukinia żółta 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pomidory 0.5 kg
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
kiełbasa 70 dag
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
pieprz 2 szczypty
chili Prymat 1 szczypta

Porada

Do lecza dodałam paprykę czerwoną i fioletową, a cukinię żółtą i zieloną.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kalafiorem i bakłażanem

Sposób przygotowania

1
Pomidory zalać wrzącą wodą, po chwili obrać ze skórki.

Kalafior podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć.
Krok 1 - Leczo z kalafiorem i bakłażanem foto
2
Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i po 10 minutach przepłukać wodą.
Do papryki wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażan, poddusić.
Krok 2 - Leczo z kalafiorem i bakłażanem foto
3

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w półkrążki kiełbasę.
Przełożyć do garnka, połączyć z kiełbasą, dodać obrane ze skórki pomidory, koncentrat, podlać niedużą ilością wody, przykryć i gotować do miękkości warzyw.

Krok 3 - Leczo z kalafiorem i bakłażanem foto
4
Następnie dodać różyczki ugotowanego kalafiora, przyprawić do smaku papryczką chili, pieprzem i solą, wymieszać, podgrzać.
Krok 4 - Leczo z kalafiorem i bakłażanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak