Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kabaczkiem
2. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w 1 cm paski a te w kwadraty.
3. Kiełbasę pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj w kostkę. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć kiełbasę, smaż aż zacznie lekko brązowieć, dorzuć cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, pieczarki i pomidory. Duś całość na wolnym ogniu, aż papryka zacznie lekko miękknąć.
4. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
5. Leczo dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, mieloną ostrą papryką. Udekoruj listkami natki pietruszki i podawaj z bagietką lub inym pieczywem.