Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić. Kilkakrotnie przepłukać zimną wodą.
Kapustę kwaszoną posiekać i przełożyć do garnka.
Zalać zimną wodą, tak aby kapusta była przykryta.
Doprowadzić do wrzenia. I następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
Grzyby wyjąć z wody i pokroić na dużą kostkę lub w paski.
Włożyć do małego rondelka, zalać świeżą wodą i zagotować.
Gdy grzyby się zagotują dodać je razem z wywarem do kapusty i w dalszym ciągu gotować.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Dodać do kapusty i grzybów.
Całość przyprawić solą i pieprzem.
Gdy kapusta będzie już miękka dodać makaron i dokładnie wymieszać. Jeszcze przez chwilę odgrzewać.
Łazanki najlepiej smakują na drugi dzień, przesmażone.