Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łazanki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron łazanki 250 gram
grzyby suszone 10 sztuk
olej do smażenia
pieprz do smaku
sól do smaku
cebula 1 sztuka
kapusta kwaszona 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na całą noc.

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić. Kilkakrotnie przepłukać zimną wodą.

Kapustę kwaszoną posiekać i przełożyć do garnka.
Zalać zimną wodą, tak aby kapusta była przykryta.
Doprowadzić do wrzenia. I następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut.

Grzyby wyjąć z wody i pokroić na dużą kostkę lub w paski.
Włożyć do małego rondelka, zalać świeżą wodą i zagotować.
Gdy grzyby się zagotują dodać je razem z wywarem do kapusty i w dalszym ciągu gotować.

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
Dodać do kapusty i grzybów.

Całość przyprawić solą i pieprzem.

Gdy kapusta będzie już miękka dodać makaron i dokładnie wymieszać. Jeszcze przez chwilę odgrzewać.

Łazanki najlepiej smakują na drugi dzień, przesmażone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 26.11.2013 10:59
smak dziecinstwa
Katarzyna54 25.11.2013 21:49
świetny pomysł na obiad
Zdzisław 25.11.2013 21:18
dla mnie pyszny obiad
joanna__s 25.11.2013 19:24
Dawno nie jadłam łazanek. Bardzo je lubię.
iwi 25.11.2013 18:11
Nie ma jak łazanki
jasiek 25.11.2013 17:51
pyszne łazanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak