Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna lazania na sycący obiad z mięsem mielonym i szpinakiem. Bardzo aromatyczna i pyszna. Porcja dla 4 osób. Polecam.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos mięsny:

  • łopatka wieprzowa

    50 dag
  • czosnek ząbki

    3 ząbki
  • olej do smażenia

    5 mililitrów
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • zioła prowansalskie

    1 szczypta
  • bazylia

    1 szczypta
  • oregano

    1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki

Sos szpinakowy:

  • szpinak mrożony

    45 dag
  • czosnek ząbki

    3 ząbki
  • olej do smażenia

    5 mililitrów
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • zioła prowansalskie

    1 szczypta
  • czubrica zielona

    1 łyżeczka
  • serek kanapkowy biały

    20 dag

Dodatkowo:

  • makaron lasagne

    40 dag
  • ser żółty

    40 dag
  • olej

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • gorąca woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.

2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.

3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.

5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy.

Przypraw używamy do smaku. Czubrycy użyłam białej, może być też zielona. Serek kanapkowy taki do smarowania w pudełeczku o smaku czosnkowym. Płatów lazanii około 40-50 dag.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat