Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna lazania na sycący obiad z mięsem mielonym i szpinakiem. Bardzo aromatyczna i pyszna. Porcja dla 4 osób. Polecam.

Składniki:

Sos mięsny:

łopatka wieprzowa 50 dag
czosnek ząbki 3 ząbki
olej do smażenia 5 mililitrów
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
oregano 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 4 łyżki

Sos szpinakowy:

szpinak mrożony 45 dag
czosnek ząbki 3 ząbki
olej do smażenia 5 mililitrów
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta
czubrica zielona 1 łyżeczka
serek kanapkowy biały 20 dag

Dodatkowo:

makaron lasagne 40 dag
ser żółty 40 dag
olej 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
gorąca woda 2 litry

Porada

Przypraw używamy do smaku. Czubrycy użyłam białej, może być też zielona. Serek kanapkowy taki do smarowania w pudełeczku o smaku czosnkowym. Płatów lazanii około 40-50 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.

2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.

3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.

5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:08
Dobre to jest. Glos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak