Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Latte macchiato: mleko poplamione kawą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 150 ml
espresso 60 ml
gorzka czekolada do podania
cukier brązowy do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Latte macchiato: mleko poplamione kawą

Robiąc pierwszy raz tą kawę lałam ją rondelkiem zakończonym dzióbkiem. Wlewałam cienkim strumieniem z około 10 cm nad szklanką dokładnie na środeczek szklanki. W związku z tym, że wtedy na środku tworzy się ciemna plamka, zakryłam ją niewykorzystaną pianką (oczywiście do ubijania wykorzystałam zbyt dużej ilości mleka). Można również lać kawę po ściance. Czasami ozdabiam gotową Latte startą gorzką czekoladą. Moje macchiato zrobione jest z podwójnej porcji espresso, takie właśnie lubię najbardziej.

Zaparz kawę (w ekspresie lub kafeterce).

Podgrzej mleko do temperatury mniej więcej 65 stopni (nie ma się zagotować). Spień wkładając końcówkę spieniacza tuż pod powierzchnię mleka. Na jedną porcję powinno wystarczyć około 15 sekund.

Do wysokiej, przezroczystej szklanki przelej spienione mleko. Wlej cienkim strugiem kawę przez środek (10 cm nad szklanką) lub po ściance.

Zetrzyj pół kostki gorzkiej czekolady i ozdób nią kawę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 09.12.2012 11:24
extra
daria2911 18.10.2012 13:39
super
Goya 18.10.2012 11:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak