Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 9 płatów
łopatka bez kości 40 dkg
ser żółty 20 dkg
marchewki 4 szt
pietruszk 1 szt
seler korzeniowy 1/4 średniego
przecier pomidorowy 100 ml
szpinak mrożony 1 op
śmietana 1/2 szklanki
czosnek 4 ząbki
papryczka chili 1 szt
masło 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć w rondlu, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i poddusić przez 30 minut.
Krok 1 - Lasagne ze szpinakiem foto
2
Mięso zemleć w maszynce, dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki, sól, pieprz i pokrojona paprykę chili. Wymieszać dokładnie i dodać do warzyw. Dusić do jego miękkości (ok 20-30 minut). Dodać przecier i przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę.
Krok 2 - Lasagne ze szpinakiem foto
3
Płaty makaronu ugotować al dente w osolonej wodzie. Masła rozpuścić na patelni i włożyć na nią zamrożony szpinak. Kiedy rozmarznie, smażyć do odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz i śmietanę (u mnie jogurt). Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować trochę sosu, na to makaron, szpinak...
Krok 3 - Lasagne ze szpinakiem foto
4
... sos mięsno-warzywny...
Krok 4 - Lasagne ze szpinakiem foto
5
... ser żółty...
Krok 5 - Lasagne ze szpinakiem foto
6
Ostatnią warstwą powinien być ser. Wierzch posypać słodka papryka i ziołami prowansalskimi.
Krok 6 - Lasagne ze szpinakiem foto
7
Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Krok 7 - Lasagne ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 09.03.2014 10:56
Smaczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak