Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką Zewy
Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i szybko zamieszać.
Wlewać mleko partiami gotować ciągle mieszając aby nie było grudek.
Czynność powtarzać aż do wykończenia mleka.
Gotowy sos doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem i wymieszać.
Sos mięsno warzywny :
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju.
Mięso zmielić i wrzucić do garnka, podsmażyć z posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kapustę.
Dusić kilka minut a potem dodać startą cukinię i dusić jeszcze chwilę.
Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy, koncentrat i szczypiorek i dusić sos do miękkości warzyw.
W razie konieczności sos jeszcze doprawić.
Na dnie blachy do pieczenia ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać porcję sosu mięsno warzywnego, na sos sos beszamelowy i posypać trochę startego żółtego sera.
Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien znajdować się ser.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Podawać na gorąco.