Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron lasagne
4 płaty
pieczarki
500 g
szalotka
2 szt.
grzyby suszone
50 g
masło
110 g
mąka pszenna
100 g
mleko
500 ml
cytryna
1 szt.
serek śmietankowy
200 g
ser gouda
200 g
ogóreczki konserwowe Smak
Sklep Prymat
olej rzepakowy

Do smaku

estragon
Sklep Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

Kroki postępowania

1
Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kroimy w plastry pieczarki, kilka odkładamy do dekoracji, resztę smażymy, aż odparują wodę. Grzyby suszone mielimy w młynku na puder i dodajemy do pieczarek. Całość doprawiamy, estragonem, natką pietruszki, solą i czarnym pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
2
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się. W drugim rondelku zagotowujemy mleko, przelewamy do masła z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Całość mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
3
Na dno wysmarowanego masłem naczynia wylewamy sos, tak, żeby przykrył dno. Następnie kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, pieczarki z cebulą, serek śmietanowy, kolejną porcję sosu i posypujemy serem startym. Następnie układamy kolejne warstwy składników, zaczynając od makaronu. Na wierzch możemy położyć kilka plastrów pieczarek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 30 – 40 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
4
Upieczoną lazanię dekorujemy kawałkami pieczarek i podajemy z ogóreczkami konserwowymi.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak