Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron lasagne

    4 płaty
  • pieczarki

    500 g
  • szalotka

    2 szt.
  • grzyby suszone

    50 g
  • masło

    110 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • mleko

    500 ml
  • cytryna

    1 szt.
  • serek śmietankowy

    200 g
  • ser gouda

    200 g
  • ogóreczki konserwowe

  • olej rzepakowy

Do smaku

  • estragon

  • Natka pietruszki suszona Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kroimy w plastry pieczarki, kilka odkładamy do dekoracji, resztę smażymy, aż odparują wodę. Grzyby suszone mielimy w młynku na puder i dodajemy do pieczarek. Całość doprawiamy, estragonem, natką pietruszki, solą i czarnym pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się. W drugim rondelku zagotowujemy mleko, przelewamy do masła z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Całość mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
Na dno wysmarowanego masłem naczynia wylewamy sos, tak, żeby przykrył dno. Następnie kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, pieczarki z cebulą, serek śmietanowy, kolejną porcję sosu i posypujemy serem startym. Następnie układamy kolejne warstwy składników, zaczynając od makaronu. Na wierzch możemy położyć kilka plastrów pieczarek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 30 – 40 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Lazania po polsku, odc. 8 foto
Upieczoną lazanię dekorujemy kawałkami pieczarek i podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat