lasagne (tradycyjna)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 kostka
  • mąka

    3-4 łyżki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe

    0,5 kg
  • sos boloński

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • przyprawa gyros

  • oregano

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • ser żółty

    40 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min., na pół miękko. Ja gotuje zwykle po 4-5 płatów, żeby się nie posklejały. Wyjmujemy na talerz. Rozkładamy płaty osobno, aby się nie posklejały.

Sos mięsny: na patelnie wkładamy mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Do mięsa dodajemy 2 sosy bolońskie z torebki, które przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, wszystko gotujemy jeszcze ok.5min

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. do masła, powoli wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos będzie gęstniał wlewamy resztę mleka. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwy: makaron, sos beszamelowy, sos mięsne , ser żółty itd. Na wierzchu makaron posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20-30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 18.08.2013 15:30
moja ulubiona
Anonimowy 19.04.2013 14:36
lazania tradycyjna z sosem z torebki to jakaś kpina

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat