Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
1 kostka -
mąka
3-4 łyżki -
mleko
1,5 szklanki -
mięso mielone wieprzowo-wołowe
0,5 kg -
sos boloński
2 szt -
sól
-
pieprz
-
przyprawa gyros
-
oregano
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
ser żółty
40 (tarty)
Przepis i sposób przygotowania lasagne (tradycyjna)
Sos mięsny: na patelnie wkładamy mięso. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Do mięsa dodajemy 2 sosy bolońskie z torebki, które przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, wszystko gotujemy jeszcze ok.5min
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. do masła, powoli wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy sos będzie gęstniał wlewamy resztę mleka. Sos powinien mieć konsystencje gęstej śmietany.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwy: makaron, sos beszamelowy, sos mięsne , ser żółty itd. Na wierzchu makaron posypujemy startym serem. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 20-30 min.
Komentarze (2)