Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie

makaron lasagne 2 opakowania
karkówka wieprzowa 1 kg
pieczarki 500 g
sól i pieprz
ząbki czosnku 5
ser żółty 40 dkg
przecier pomidorowy 2 kartoniki
cebula 1 duża
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki

Sos beszamelowy

mleko 500 ml
masło 1 łyżka
mąka 3 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 4 ziarna
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki. Cebule kroimy w kostkę. Mięso mielimy w maszynce. Pieczarki kroimy w plasterki
Krok 1 - Lasagne foto
2
Pieczarki smażymy na oleju i maśle na rumiano. Wyłączamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Lasagne foto
3
Cebulę smażymy, dodajemy mięso. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Dodajemy pieczarki. Mieszamy całość. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażymy jeszcze kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sos beszamelowy: Mleko zagotowujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Na maśle podsmażyć lekko mąkę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dolewać mleko stopniowo i mieszać. Doprawić.
Krok 3 - Lasagne foto
4
Układać lasagnę warstwami w naczyniu żaroodpornym. Makaron, mięso, troszkę sera, sos beszamelowy. Ostatnią warstwą ma być makaron posypany obficie serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ser się lekko zrumieni.
Krok 4 - Lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak