Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 50 dag
wędzony boczek 2 plastry
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
marchew 2 szt
seler naciowy 2 łodygi
oliwa
pomidory w puszce 2 puszki
bazylia świeża 1 pęczek mały
parmezan starty 15 dag
pieprz świeżo mielony
makaron lasagne
pomidor 1 szt
oregano 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1/2 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Boczek drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać cebulę, czosnek, marchew i seler. W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić boczek i oregano - smażyć aż uzyskamy złoty kolor. Na patelnię dorzucić pokrojone warzywa i dusić ok 7 min, mieszając aż zmiękną i nabiorą ładnego koloru. Dodać mięso, pomidory i wymieszać. Napełnić wodą obie puszki po pomidorach i wylać na patelnię. Dodać sporą szczyptę soli i pieprzu. Kilka gałązek bazylii drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować sos pod przykryciem ok 45 min. od czasu do czasu mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temp. 190*. Garnek z sosem zdjąć z ognia. Parmezan drobno zetrzeć i ok 1/4 część dodać do sosu. Poszarpać kilka listków bazylii i dodać do sosu. Kilka listków odłożyć na później. Sos należy spróbować i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Zagotować wodę w czajniku i wlać do garnka a następnie dodać płaty lasagne z kilkoma kroplami oliwy i blanszować je aby nieco zmiękły ok 4 min. Odcedzić płaty na sicie i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 część sosu a następnie warstwę makaronu. Nałożyć 1/3 część śmietany i wygładzić tak aby dokładnie przykryła płaty makaronu. Posypać szczyptą soli i pieprzu oraz 1/4 części parmezanu. Ułożyć jeszcze 2 takie warstwy tak aby na górze znalazła się warstwa śmietany i reszta sera. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Skropić delikatnie oliwą.
Naczynie przykryć folią i piec ok 20 min. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok 30 min aż lasagne nabierze złocistego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.03.2014 22:55
Super wygląda :-)
adelajda 24.02.2014 16:15
lubię lazanie :)
Janina 24.02.2014 08:07
Pyszności;)
Czyki 24.02.2014 07:35
Bardzo pysznie:)
Konczi 24.02.2014 07:15
efekt cudny
Patriszja
Patriszja 24.02.2014 07:06
Apetyczny widok...
drmaciej 23.02.2014 22:37
Palce lizać !!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak