Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne
Piekarnik rozgrzać do temp. 190*. Garnek z sosem zdjąć z ognia. Parmezan drobno zetrzeć i ok 1/4 część dodać do sosu. Poszarpać kilka listków bazylii i dodać do sosu. Kilka listków odłożyć na później. Sos należy spróbować i w razie konieczności jeszcze doprawić.
Zagotować wodę w czajniku i wlać do garnka a następnie dodać płaty lasagne z kilkoma kroplami oliwy i blanszować je aby nieco zmiękły ok 4 min. Odcedzić płaty na sicie i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 część sosu a następnie warstwę makaronu. Nałożyć 1/3 część śmietany i wygładzić tak aby dokładnie przykryła płaty makaronu. Posypać szczyptą soli i pieprzu oraz 1/4 części parmezanu. Ułożyć jeszcze 2 takie warstwy tak aby na górze znalazła się warstwa śmietany i reszta sera. Na wierzchu ułożyć kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Skropić delikatnie oliwą.
Naczynie przykryć folią i piec ok 20 min. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok 30 min aż lasagne nabierze złocistego koloru.