KWAS BURAKOWY.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki ćwikłowe

    1 kg
  • Sól, pieprz, majeranek

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ząbek czosnku

  • chleb razowy

    kawałek
  • woda zimna

    2 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obrac,pokroic w plasterki
i układac w duzym słoju przesypujac
lekko solą, cukrem i majerankiem lub
rozmarynem. Dodac czosnek,listek
laurowy i kawałek razowego chleba.
Zalac przegotowaną ostudzoną wodą.
Słój przykryc gazą i odstawic na parę
na parę dni w ciepłe miejsce.
Gdy sok skwaśnieje,zebrac \"kożuch\".
Taki kwas jest nie tylko doskonałym
surowcem do sporzadzenia barszczu
czystego,ale nadaje się do picia
jako orzezwiający i witaminowy napój..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anja3107 23.03.2011 10:12
jak byłam w ciąży i miałam anemię to piłam właśnie taki sok z buraków, ale nie smakowało mi to niestety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat