Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki ćwikłowe
1 kg -
Sól, pieprz, majeranek
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ząbek czosnku
-
chleb razowy
kawałek -
woda zimna
2 (przegotowana)
Sposób przygotowania
i układac w duzym słoju przesypujac
lekko solą, cukrem i majerankiem lub
rozmarynem. Dodac czosnek,listek
laurowy i kawałek razowego chleba.
Zalac przegotowaną ostudzoną wodą.
Słój przykryc gazą i odstawic na parę
na parę dni w ciepłe miejsce.
Gdy sok skwaśnieje,zebrac \"kożuch\".
Taki kwas jest nie tylko doskonałym
surowcem do sporzadzenia barszczu
czystego,ale nadaje się do picia
jako orzezwiający i witaminowy napój..
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się