Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurkowe risotto z klopsikami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
kurki 100 gram
oliwa 4 łyżki
ryż do risotto 150-200 gram
masło 2 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
natka kolendry 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
mięso mielone 500 gram
jajko 1 sztuka
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
bulion warzywny 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Kurkowe risotto z klopsikami

1.Przygotowujemy bulion warzywny. My akurat skorzystaliśmy z gotowej kostki warzywnej, natomiast zdecydowanie preferowany jest zrobiony samodzielnie bulion na warzywach. Bulion musi być podczas przygotowywania risotto cały czas gorący, więc po jego przygotowaniu zostawiamy go cały czas na ogniu w celu utrzymania temperatury.

2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienki plasterki. Do średniej wielkości garnka wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przygotowaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Mniej więcej w połowie przygotowywania czosnku i cebuli dorzucamy kurki – jeżeli są małe to w całości, większe kroimy na mniejsze kawałki. Chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy ryż i cały czas mieszamy. Ryż przed zalaniem bulionem musi się chwilę podsmażyć (do momentu aż zacznie robić się szklisty).

3.Do ryżu dolewamy co jakiś czas chochlę bulionu i mieszamy aż do momentu osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkość (najlepszy jest al dente).

4.Przygotowanie pulpecików: mięso mielone mieszamy z poszatkowaną natką zielonej pietruszki, jajkiem oraz przyprawami: ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie formujemy klopsiki i podsmażamy z każdej strony na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.

5.Jak ryż już będzie odpowiednio miękki dodajemy masło, kolendrę, starty parmezan i wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

6.Na talerzu nakładamy ryż, a następnie pulpeciki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.10.2013 07:43
bardzo smakowite
agus198900 06.07.2013 14:58
uwielbiam te grzybki;)
marcia7 06.07.2013 12:47
super lubię z kurkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak