Kurczak z worka z marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nóżki z kurczaka

    2 sztuki
  • udka z kurczaka

    2 sztuki
  • marchew duża

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mięsa usuwamy skórę, następnie wkładamy do worka, marchewkę obieramy i kroimy – mogą być talarki lub paski, cebulę kroimy w tzw. piórka. Wszystko razem wkładamy do przygotowanego wcześniej worka. Następnie kolejno wsypujemy – przyprawę do kurczaka, paprykę, bazylię, oregano, pietruszkę, tymianek, pieprz ziołowy i dokładnie wszystko razem mieszamy, lekko potrząsając workiem (niestety mają tendencję do pękania, więc trzeba to robić ostrożnie). Czosnek obieramy i drobno posiekany wrzucamy do woreczka. Zapiekamy przez ok. 50-60 minut w 180 st. Można później rozerwać worek i dopiec je ok. 5 minut, będą wtedy lekko przypieczone na zewnątrz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat