Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z warzywami po japońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
pierś z kurczaka 50 dag
kalafior 1 szt.
pieczarki 25 dag
krewetki 15 dag
kostka rosołowa 2 szt.
cukier 2 łyżki
wódka 1 kieliszek
sól

Porada

Mrożone krewetki można zastąpić konserwowymi. W oryginalnym przepisie zamiast pieczarek używa się grzybów shiita-ke.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z warzywami po japońsku

Ryż dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, zalać dużą ilością ciepłej wody i odstawić na co najmniej 30 min, a potem odcedzić i w garnku o grubym dnie ponownie zalać gorącą wodą (półtora szklanki). Osolić, doprowadzić do wrzenia i od tej chwili trzymać na maleńkim ogniu przez 15 min, następnie na moment zwiększyć ogień, ryż przykryć pokrywką oraz kilkakrotnie złożoną ścierką i odstawić na bok. Mięso pokroić w paski. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Umyte pieczarki obrać i poszatkować. Do garnka wlać 2 szklanki rosołu z kostki i wódkę, wsypać cukier. Wywar zagotować i do wrzącego kolejno wkładać i wyjmować: krewetki ( 8 min), kalafior i pieczarki (5 min), mięso z kurczaka ( 10-15 min). Z każdego składnika uformować na półmisku kopczyk, polać wywarem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak