Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem

Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    200 g (obrane, plastry)
  • pierś z kurczaka

    1 szt. (pokrojona w paseczki)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    1 ząbek (plastry)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)
  • soczewica

    1 puszka (bez zalewy)
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • śmietana

    200 ml
  • kapary całe Smak

    1 łyżka (posiekane)
  • kolendra

    1 pęczek (siekana)
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy, dodać kurczaka i podsmażyć około minuty, następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć około 5-10 minut, ciągle mieszając.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
Wszystko doprawić, solą, pieprzem cayenne i imbirem.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
Wlać rosół, soczewicę i zagotować.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
Dodać śmietanę.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
Na koniec wsypać posiekane kapary.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 13. Pikantna zupa pieczarkowa z imbirem foto
Zupę podawać ze świeżo siekaną kolendrą i kaparami. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat