Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
olej roślinny
2-3 łyżeczki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
papryczka chili
1 sztuka -
trawa cytrynowa
4 gałązki -
imbir
2 cm. -
pierś z kurczaka
1 kilogram -
Przyprawa curry orientalna Prymat
4 łyżeczki -
mleko kokosowe
400 ml -
kolendra
1 garść (świeżej) -
mango
1 sztuka -
limonka
1 sztuka -
sól
do smaku -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
do smaku
Dodatki:
-
ryż
wg uznania -
papryczka chili
do smaku -
limonka
1 ćwiartka
Sposób przygotowania
Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.
Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili.
Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.
Zamiast ryżu można podać chlebki naan.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się