Curry indyjskie z mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • olej roślinny

    2-3 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • trawa cytrynowa

    4 gałązki
  • imbir

    2 cm.
  • pierś z kurczaka

    1 kilogram
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    4 łyżeczki
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • kolendra

    1 garść (świeżej)
  • mango

    1 sztuka
  • limonka

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • ryż

    wg uznania
  • papryczka chili

    do smaku
  • limonka

    1 ćwiartka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrój połowę cebuli i czosnek na cienkie plasterki. Przekrój papryczkę chili, usuń z niej nasiona i pokrój ją drobno. Oczyść trawę cytrynową, zgnieć ją nożem i pokrój. Obierz imbir i mango i pokrój je na małe kawałki. Pokrój pierś z kurczaka w paski.


Nalej olej do głębokiego rondla. Wrzuć cebulę i mięso – smaż mieszając od czasu do czasu. Dodaj trawę cytrynową, chili, imbir i czosnek – przesmaż je krótko. Dodaj przyprawę curry. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj całość i gotuj wszystko pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie wrzuć mango i gotuj przez chwilę. Curry dobrze smakuje doprawione sokiem z limonki, solą morską i pieprzem. Warto posypać je również posiekaną kolendrą i świeżym chili.

Podawaj w misce z chlebkami naan albo ryżem.

Doradca Smaku
Zamiast ryżu można podać chlebki naan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 27.06.2018 22:24
Ależ smakowita potrawka ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat